Son yıllarda ki yoğun kentleşmeyle birlikte insanlar beton kütlelerin arasında, nefes alabilecekleri yeşil alanlar bulamamaktadırlar. Bunun sonucunda ortaya çıkan uygulamalardan biri çatı ve teraslarda tercih edilen peyzaj uygulamalarıdır. Bu peyzaj uygulamalarındaki yaratılan doğal ortamlara Isıtmalı Spa jakuziler eklenerek sağlıkla doğallık bütünleştirilmektedir.
Çatı bahçesi uygulamalarında, uygulama yapılacak alana göre analizler yapılır. Uygulama şekli analiz raporlarına göre şekillendirilir. Bu tip durumlar dışında genel olarak çatı bahçesi sistemlerinde baştan sona doğru statik hesaplamaları, su ve ısı yalıtım uygulaması, çakıl serimi, su tahliyesi için drenaj sistemi, toprak serimi ve bitkilendirme uygulamaları sırasıyla yapılmaktadır. Çatı bahçelerinde aydınlatma unsurunu çatı bahçesi uygulamasının tamamlayıcısı olarak görmekte, uygulama esnasında altyapısını oluşturarak bir bütün halinde uygulamasını yapmaktayız. Kaliteli bir kent yasamı binalar, yollar ve yeşil alanlar arasındaki dengeli bir dağılımın sonucudur. Kent içerisindeki yeşil alanların farklı kullanım türleri, yeşil alanların işlevleri, büyüklükleri ve hizmet alanları kentsel yasam kalitesi içerisindeki etkisini ortaya koymaktadır. Ancak büyük şehirlerde hızla artan nüfusun konut ihtiyacının karşılanması, özellikle şehir merkezleri ve yakın çevrelerindeki yeşil alanların azalmasına yol açmaktadır. Şehirlerde arsaların emlak değerlerinin yüksek olması ve artan nüfusun yeşil alan ihtiyacının karşılanması nedeniyle büyük şehirlerde binalarda atıl durumdaki mekanların değişik fonksiyonlarla kullanılması, teras yada çatıların çok amaçlı kullanımı yaklaşımıyla çatıların yeşil alan olarak büyük bir potansiyel teşkil ettiği ortaya çıkmıştır. Yüzyıllardır insanlar gerek ekolojik gerekse estetik amaçlarla çatı ve teras bahçelerini kullanmaktadırlar.
Yenileme Maliyetinde Azalma
Güneş ışığının UV ısınlarından daha koruyucu olması nedeniyle çatı bahçelerinde su yalıtım sisteminin ömrü çok uzun süreli olmaktadır.
Isınma Maliyetinde Azalma
Çatı bahçelerinde yapılan bitkisel düzenlemenin temelini oluşturan toprak ısı yalıtımına olumlu yönde katkıda bulanan bir malzemedir. Bu sebeple çatı bahçesi uygulanan binalarda enerji maliyetlerinde düşmeler ortaya çıkmaktadır. Çatı bahçeleri aynı zamanda binayı güneşe karsı yüksek sıcaklıktan koruyarak, çatı sistemlerinin ömrünü de uzatmaktadır.
Drenaj Maliyetinde Azalma
Çatı bahçelerinde yağış sularının önemli bir miktarı buharlaşma nedeniyle tekrar doğaya dönmektedir. Doğaya dönüş sebebiyle drene edilecek su miktarında azalma oluşmakta ve su miktarındaki azalma ise drenaj sistemindeki maliyeti azaltarak şehir kanalizasyon sistemindeki yükü düşürmektedir.
ÇATI BAHÇELERİNİN EKOLOJİK İŞLEVLERİ
Toz ve Duman Seviyelerinde Azalma
Çatı bahçeleri sahip oldukları bitkisel elemanlar yardımı ile havadaki toz ve diğer kirletici ve zararlı maddeleri absorbe eder. Havanın içindeki tehlikeli karbondioksit gazını emerek dışarıya oksijen gazını verir. Kentin mikro klimasını olumlu yönde etkiler.
Gürültü Seviyesindeki Azalma
Çatı bahçelerinde bitkisel düzenleme için kullanılan toprak ve bitki materyalinin kendisi ses yutuculuk özelliğine sahiptir. Bu nedenle hem bina içinde hem de bina yakın çevresinde meydana gelen gürültüyü azaltma işlevi vardır.
Bitki ve Hayvanlar İçin Doğal Yerleşim
Çatı bahçeleri şehirlerde doğal yasam açısından büyük öneme sahiptirler. Büyük şehirlerde doğal habitatlar yok denecek kadar azdır. Bu sebeple bina düzeyinde yaratılan çatı bahçeleri kent içerisindeki yeşil miktarını artırıp kişi basına düsen yeşil alan miktarını da arttırırken aynı zamanda şehir içindeki habitatı ve bio-çeşitliliği korumaya da yardımcı olurlar. Çatı bahçeleri “steril kentsel çevre” içinde, adeta bir vaha yaşamını ortaya koyacak işleve sahiptirler. Binaların çatılarında tasarlanan bahçeler kuşlar, arılar, kelebekler ve diğer böcekler için yer seviyesinden daha çekici olmaktadır.
Yorumlar